Romantiske Vallekilde

Vallekilde var en yderst charmerende landsby i Odsherred med den meget smukke og særprægede Højskole, der blev grundlagt i 1865.Landsbyen rummeren masse helt enestående og pragtfulde huse, der alle er bygget i træ, og alt hvad man drømme om, for begrebet bedre byggeskik, som forener hånd og ånd ses på Martin Nyrops bygninger i og omkring Vallekilde Højskole, der alle er stærkt inspireret af den nordiske stil, hvilket blandt andet bemærkes i valget af byggematerialer.
Vallekilde Højskole, højskole oprettet 1865 af teologen Ernat Trier, som var forstander for skolen indtil sin død i 1893.
Siden kom tømrer Andreas Bentsen til, og byggede 21 øvelseshuse (gymnastiksale) til skytte- og gymnastikforeningerne, og hans hovedværk er utvivlsomt det fredede øvelseshus, som han sammen med Martin Nyrop opførte på Vallekilde Højskole fra 1884 med den første danske opvisning i "svenskegymnastik" (det Lingske system), der fik meget stor betydning for den folkelige gymnastik i Danmark.
Også den oprindelige højskolebygning fra 1865 samt væve- og sløjdskolen er fredede.
Martin Nyrops bygninger var også arkitekt på Københavns Rådhus, og det ses klart på højskolens røde hovedbygning.
Teologen Ernst Trier, der etablerede Vallekilde Højskole, opførte Valgmenighedskirken i 1882 med lokale håndværkere og elever på Højskolen efter tegning af bygmester Andreas Bentsen.
Joakim Skovgaard har lavet glasmosaikkerne i de tre østvinduer , og Troels Trier og Gudrun Trier Mørch har udført udsmykningen på alterbordet i kirken.
Det siges, at Ernst Trier valgte lade sin kone begrave udenfor for byens sognekirken, fordi præsten fandt det upassende, at Ernst Trier færdedes på kirkegården efter mørkets frembrud, hvor han fik tid til at besøge graven.
Vallekilde Kirke ligger i den ældste del af landsbyen. Vallekilde har desuden en Valgmenighedskirke, Korskirken. Den ligger mod øst i
den yngre del af landsbyen, som opstod omkring Højskolen.
Trier-navnet knytter sig stærkt til Vallekilde Højskole. Dels som højskolefolk og landmænd, men mest kendt er nok Trier-slægtens fire generationer af professionelle kunstnere: Ernst Triers søn, Troels Trier, sønnesønnerne Holmer Trier og Ernst Trier samt oldebørnene Dea Trier Mørch og Troels Trier. Overalt er højskolen dekoreret med heltesagn og bibelske motiver, malet af Troels Trier, Ernst Triers søn.

Det skal man se:


 
Assens Augustenborg Bogense Christiansfeldt Dragør Ebeltoft Falsled Faaborg
Gilleleje Gudhjem Haderslev Helsingør Kalundborg Kerteminde Mariager Maribo
Middelfart Møgeltønder Præstø Ribe Ringkøbing Rudkøbing Skagen Skælskør
Sorø Svaneke Sønderho Tranekær Troense Tønder Vallekilde Viborg
Ærøskøbing Aabenraa Skinneroimantik Busromantik Skibsromantik Romantikhoteller Kan vi hjælpe Presse
 
 
Tilbage til Romantikvejen
 
webgrafikKRAFTnewmedia.dk