Tønder er en by i det sydvestlige Sønderjylland, ca. 5 km. fra den dansk-tyske grænse. Byen ligger lavt på overgangen mellem hedesletten og marsken og afgrænses af Vidå mod syd. Byen rummer en enestående bygningskultur, hvor man kan se mange smukke byhuse.
Byen fik i 1243 Lybsk stadsret, og er dermed landets ældste købstad, og var oprindelig en havneby, hvilket kan ses på nutidige gadenavne som Skibbroen og Skibbrogade, men byen mistede allerede i 1550'erne adgang til havet og dermed sin havn på grund af Hans den Ældres digebyggeri, der blev sat i gang efter en alvorlig stormflod i 1532.
Helt frem til midten af 1900-tallet var Tønder om vinteren omgivet af vand på alle sider, men i dag er Tøndermarsken sikret af Det fremskudte Dige, som strækker sig fra Emmerlev Klev og ned til Hindenburgdæmningen.
Frem til 1600-tallet havde byen en betydelig skibsfart og handel især Nordtyskland og deraf følgende indvandring.
Herefter udviklede Tønder sig til et centrum for produktion og salg af unike kniplinger, kaldet tønderkniplinger, og der afholdes også en festival for knipling i byen. Den tiltrækker mange besøgende fra hele verden.
Det skal man se:
Tønder Museum (nu Kulturhistorie Tønder)
Det gamle apotek
Tønder Vandtårn, som i dag er omdannet til et museum for Hans J. Wegner
.