Romantiske Sønderho

Sønderho er den sydligste by på Fanø, hvor hovederhvervet var søfart, en beskæftigelse de fleste af landsbyens mænd havde.
I byen er der omtrent 300 velbevarede og fredede gamle, stråtægte skipperhuse, der næsten alle ligger med gavlene vendt øst-vest, omgivet af små haver og åbne grønninger. Landsbyen er værnet mod vind og vand bag klitter k mod vest-syd og bag grønne diger mod øst-nord.
Imellem skipperhusene forgrener der sig et net af små smalle stier (slipper) og krogede veje, meget lig udformningen en labyrint. For 100 år siden fandtes der kun enkelte træer, men i dag er Sønderho en meget grøn landsby.
Sønderho var kunstnerkoloni på ca. samme tid som Skagen. Dette afspejles tydeligst på Fanø Kunstmuseum, der har adresse i landsbyen.

I 1928 besluttede en gruppe sommergæster og sønderhoninger, at de ville arbejde aktivt for at bevare det gamle Sønderho. De stiftede derfor Fonden Gamle Sønderho, som er Danmarks ældste bevaringsfond, som har til formål at medvirke aktivt til bevarelsen af Fanø's kultur og miljø, dog specielt Sønderho by.
Formålet søges opnået ved bl. a. at drive museerne Hannes Hus, Sønderho Mølle, Brandmuseet  og Redningsstationen, samt ved at samle, registrere og formidle viden om metoder, materialer og menneskelige udtryksformer, der har betydning for fondens formål.

Fanøs bebyggelsen består også af den gamle skipperbyer, Nordby (også kaldet Odden) på øens nordøstlige del. Den er vokset op omkring den oprindelige bebyggelse Odden. I løbet af 1700-årene skete en udvikling af skipperbyen, som stadig præger Nordbys gamle del. Det oprindelige stisystem i byen (slipper) havde retning øst-vest, mens den nuværende Hovedgade, der går nord-syd er sekundær. I dag er byen vokset mod vest og syd, således at Nordby nu er sammenbygget med den del af Rindby, der blev kaldt Nørby eller blot "Byen".

Kirker

Der findes i dag to kirker på Fanø: Sønderho Kirke og Nordby Kirke. Sønderhos nuværende kirke blev opført i 1782. Den opførtes samme sted som den oprindelige kirke, der blev revet ned på grund af ringe forfatning.. Nordby kirke er opført i 1786 og afløste sognets gamle kirke i Rindby (nedrevet samme år). I begge kirker hænger der mange flotte kirkeskibe. 
Der er færgerute til Nordby.

Det skal man se:

 
Assens Augustenborg Bogense Christiansfeldt Dragør Ebeltoft Falsled Faaborg
Gilleleje Gudhjem Haderslev Helsingør Kalundborg Kerteminde Mariager Maribo
Middelfart Møgeltønder Præstø Ribe Ringkøbing Rudkøbing Skagen Skælskør
Sorø Svaneke Sønderho Tranekær Troense Tønder Vallekilde Viborg
Ærøskøbing Aabenraa Skinneromantik Busromantik Skibsromantik Romantikhoteller Kan vi hjælpe Presse
 
 
Tilbage til Romantikvejen
 
webgrafik:KRAFTnewmedia.dk