Romantiske Sorø

Sorø, der er en gammel købstad, ligger på Midtsjælland, og indbyggerne kaldes soranere. Byen ligger i et område med skove og adskillige søer, hvoraf Sorø Sø og Tuelsø er de største. Den sydlige bydel hedder Frederiksberg og den nordlige Pedersborg, hvor der var station, som digteren H.C. Andersen benyttede ved besøg i den historiske by.
Da Reformationen indtraf i 1536, var Sorø Kloster udelukkende et alderdomshjem for gamle og svagelige munke. Men i 1586  blev den kostskole for borgerskabets og adelens drenge, med navn "Sorø Lærde Skole" der senere skulle blive til Sorø Akademi.
forbindelse med købstasdrettighederne oprettede Christian 4., et ridderakademi tæt ved skolen, hvor hans sønner skulle oplæres.

Da forfatteren og digteren Ludvig Holberg i 1700-tallet testamenterede sine ejendomme og det meste af sin formue til Akademiet, byggede man i 1747 de første selvstændige undervisningsbygninger.
I kvarteret omkring akademiet, blandt andet Søgade, ligger der en lang række enestående gamle huse i et smukt og historiske miljø, med små haver med akademihaven lige uden for døren.

Det skal man se:
Molbechs Hus
B.S. Ingemanns Hus

 
Assens Augustenborg Bogense Christiansfeldt Dragør Ebeltoft Falsled Faaborg
Gilleleje Gudhjem Haderslev Helsingør Kalundborg Kerteminde Mariager Maribo
Middelfart Møgeltønder Præstø Ribe Ringkøbing Rudkøbing Skagen Skælskør
Sorø Svaneke Sønderho Tranekær Troense Tønder Vallekilde Viborg
Ærøskøbing Aabenraa Skinneromantik Busromantik Skibsromantik Romantikhoteller Kan vi hjælpe Presse
 
 
Tilbage til Romantikvejen
 
webgrafik:KRAFTnewmedia.dk