Romantiske Møgeltønder


Et eventyrslot, en dramatisk historie og en idyllisk landsbygade med historisk kro, gamle smukke huse i Slotsgade - med spøgeri og en fantastisk stemning. Hvad mere skal der til for at skabe et nutidigt eventyr?
Møgeltønder er usædvanlig, for omkring kirken ligger gårde i klynger, men mellem dem og slottet strækker sig den snorlige og brolagte hovedgade Slotsgade med 1700-tals teglstenshuse til håndværkere og godsfunktionærer. Schackenborg og Møgeltønder ligner mere en fyrsteby i udlandet end en dansk herregård og landsby.
Slotsgade er anlagt ca. 1680 af lensgreve O.D. Schack som gav skattefrihed til købmandshandel og håndværk, hvor
Kniplingsindustrien var en vigtig del af byens erhverv.
Livet i den lille og smukke by har gennem tiderne været præget af slottet Schackenborg. Som en del af Møgeltønder Birk, der blev ophævet 1867, tilhørte byen de kongerigske enklaver. Den bymæssige bebyggelse skylder slottet sin eksistens.
En dansk herregård er normalt opbygget som en forvokset bondegård, så herremanden kan se kostalden fra stuen. Men ikke Schackenborg. Den første grev Schack nedlgade herregårde og lejede jorden ud til bønderne. I 200 år levede greverne af lejeindtægterne. En senere greve begyndte at købe gårde op i omegnen, da bønderne blev selvejere i 1873. Kun derfor findes der i dag et Schackenborg gods med flere spredte gårde. Møgeltønder Kirke

Møgeltønder Kirke har senromansk kor og skib, begge forlænget og suppleret med bl.a. våbenhus ved korets sydside.
De unggotiske kalkmalerier i koret er hårdt restaureret 1894-98 af konservator A. Wilckens som bl.a. har tilføjet portrætter af Schackenborgs grevepar og sig selv; skibets træloft er dækket af et maleri fra 1737.
Det usædvanlig rige inventar præges af tilhørsforholdet til Schackenborg: en sengotisk fløjaltertavle med tilføjelser fra ca. 1700, tre pulpiturer og et orgel fra 1679.
De berømte Guldkorn blev fundet her i Gallehus nordvest for Tønder omkring 1660.

Det skal man se:

Schackenborg Slot
Schackenborg Kirke

 

 
Assens Augustenborg Bogense Christiansfeldt Dragør Ebeltoft Falsled Faaborg
Gilleleje Gudhjem Haderslev Helsingør Kalundborg Kerteminde Mariager Maribo
Middelfart Møgeltønder Præstø Ribe Ringkøbing Rudkøbing Skagen Skælskør
Sorø Svaneke Sønderho Tranekær Troense Tønder Vallekilde Viborg
Ærøskøbing Aabenraa Skinneromantik Busromantik Skibsromantik Romantikhoteller Kan vi hjælpe Presse
 
 
Tilbage til Romantikvejen
 
webgrafik:KRAFTnewmedia.dk