Rudkøbing er den største by på Langeland, beliggende midt på øens vestside ud mod Det Sydfynske Øhav med færgeforbindelse over til Strynø. Lige nord for byen er Langelandsbroen til Siø og videre mod Tåsinge og Fyn. Øst for ligger havnebyen Spodsbjerg, hvorfra der er færgeforbindelse til Tårs på Lolland.
Det er en gammel købstad, der har undgået en voldsom industriel udvikling inden for den centrale bykerne. Derfor er byen præget af krogede brostenslagte gader og smalle stræder med ældre købmandsgårde og småhuse fra gammel tid.
Gennem årtusinder har der boet mennesker på Langeland, hvilket arkæologiske spor fra gravhøje og bopladser rundt omkring på øen vidner om.
I 1700-tallet betød krigen mod Sverige, at byens beholdning af skibe forsvandt, og købstaden havde derfor svært ved at fungere som handelssamfund i et langt stykke tid. Dette blev ikke lettere efter at Danmark og England bekrigede hinanden i begyndelsen af 1800-tallet. Først senere i samme århundrede begyndte udviklingen at vende til Rudkøbings fordel.
Det skal man se:
Gåsetorvet med statuen af den berømte danske fysiker H.C. Ørsted (1777-1851), der sammen med sin bror Anders Sandøe Ørsted voksede op i byen. De blev begge født i Det gamle i Brogade 15, der fortsat er velbevaret og stadigvæk anvendes som apotek. I apotekergårdens have står et 300 år gammelt kastanjetræ omgivet af havens krydderurter. Det har stået uberørt ligesom den øvrige del af Rudkøbing, idet man fra kommunens side har gjort meget for at frede byens gamle huse og haver. Byen tiltrækker hvert år mange turister fra det øvrige Danmark og udland, som kommer til området for at opleve den gamle købstads særegne miljø.
Ørstedsparken med statuen af Anders Sandøe Ørsted, og den monumentale og rigt udsmykkede stationsbygning er i Havnegade 7.
Kendte bysbørn
H.C. Ørsted, fysiker og kemiker
Anders Sandøe Ørsted, embedsmand og minister
Bjørn Watt Boolsen, skuespiller
Preben Lerdoff Ryem skuespiller
Nikolaj Coster-Waldau, skuespiller