Romantiske Kalundborg

Kalundborg er en gammel købstad på Nordvestsjælland, beliggende inderst i Kalundborg Fjord, hvor halvøerne Røsnæs og Asnæs mødes. Den gamle bydel i Kalundborg kalder man Højbyen, der er en af landets bedst bevarede middelalderbyer og flere af husene her er helt tilbage fra 1400- eller 1500-tallet. Her ligger byens vartegn, Vor Frue Kirke, , der er  Danmarks eneste femtårnede kirke. Tæt ved kirken finder man bispegården.
Her ses også hovedbygningen til Kaalund Kloster, og Lindegården, der er et gammelt hus fra 1500-tallet. Her findes et egns- og byhistorisk museum med gamle møbler samt klædedragter fra 1700-tallet.
Det var Esbern Snare, der slog stregerne i sandet og tegnede bymurene, voldanlægget og gaderne i den by, der skulle bygges i forbindelse med hans borg (Vester forborg).
Går man op i Højbyen i dag, finder du Adelgade og de to gader op langs bymuren præcis der, hvor Esbern i sin tid bestemte, de skulle ligge. I de første århundreder forblev byen inden for den beskyttende bymur. Så når byen voksede, foregik det opad. Alle huse fik derfor to etager – ser man op på førstesalen af de smukke gamle huse, vil man se, at den øverste etage flere steder rager ud over underetagen. Et arkitektonisk kunstgreb, der gav mere plads i den snævre by.
Senere flyttede først håndværkerne og senere købmandsgårdene uden for bymuren for at få bedre plads (og sikkert også for at undgå at betale told ved bymuren.

Det skal man se:

 
Assens Augustenborg Bogense Christiansfeldt Dragør Ebeltoft Falsled Faaborg
Gilleleje Gudhjem Haderslev Helsingør Kalundborg Kerteminde Mariager Maribo
Middelfart Møgeltønder Præstø Ribe Ringkøbing Rudkøbing Skagen Skælskør
Sorø Svaneke Sønderho Tranekær Troense Tønder Vallekilde Viborg
Ærøskøbing Aabenraa Skinneromantik Busromantik Skibsromantik Romantikhoteller Kan vi hjælpe Presse
 
 
Tilbage til Romantikvejen
 
webgrafik:KRAFTnewmedia.dk